Intervjufrågor som gör din rekrytering bättre

Inför en rekrytering är det lätt hänt att man kör fast i gamla hjulspår och utformar intervjuerna på samma sätt år efter år. Man ställer samma frågor utan att kanske egentligen ens veta varför och det resulterar också i dåliga svar och en dålig bild av den man intervjuar. Det kan vara smart att göra om klassiska frågor för att få bättre och mer utförliga svar och på så vis bilda sig en bättre och djupare uppfattning om personen som är intressant för verksamheten.

Första frågan är viktig

Det är inte helt ovanligt att det första som händer i en intervju för en rekrytering är att arbetsgivaren ber den sökande att berätta lite om sig själv. Tanken är god men svaret blir oftast nervöst och stapplande där den sökande lägger mycket vikt vid att säga ”rätt” saker. Man får en skakig början och ett svar som egentligen inte ger särskilt användbar information inom rekryteringsföretag Stockholm. En bra inledning är istället att ställa frågan vad han eller hon har för förväntningar på intervjun. Då är man här och nu och det ger en mjuk öppning och lägger en bra grund för samtalet som komma skall. Det är dessutom en betydligt bättre isbrytare än om personen ska försöka berätta vem han eller hon är med bara några få meningar.

Vänd på frågorna

Ett annat bra knep vid en rekrytering och dom tillhörande intervjuerna är att vända på frågorna för att få bättre svar. En vanlig fråga som ställs är vad som motiverar den sökande men man kan istället fråga om han eller hon någon gång känt sig omotiverad i sitt jobb och i så fall varför. En annan vanlig fråga är hur stresstålig man är och även denna fråga går att vänta på för att istället fråga vad som gör honom eller henne stressad och varför. Detta är två bra exempel eftersom alla känner sig omotiverade eller stressade i arbetet men kanske inte gärna vill erkänna det under en arbetsintervju. Får man istället chansen att fundera på vad det beror på och utveckla svaret så kan det resultera i väldigt nyttig information.

Frågor om framtiden

När man genomför en rekrytering vill man i dom allra flesta fall få ett långvarigt resultat och det kan vara bra att ta upp några frågor som rör framtiden. Här ställs vanligtvis frågor som ”var ser du dig själv om 3 år?” vilket faktiskt är en fråga som är väldigt svår att svara på. Sannolikheten att svaret kommer stämma överens med verkligheten om tre år är ganska liten och det är bättre att lägga fram frågan på andra sätt. Till exempel kan man fråga vad framgång innebär eftersom det kommer ge ett bra svar kring vilket drivkraft som finns hos personen.

Genom att undvika klassiska intervjufrågor vid en rekrytering är chansen stor att intervjun blir både ärligare och djupare. Dom vanliga frågorna är svåra att svara på och ger oftast inte en speciellt bra bild av personen som intervjuas. För att djupa dyrare behöver man formulera om frågorna och att vända på dom ger i dom flesta fall mer utförliga svar.