Webbutvecklare – Ett framtidsyrke med hög lön

Är du intresserad av programmering och söker efter ett yrke med goda framtidsutsikter och hög lön? Utbilda dig till webbutvecklare och chansen är stor att någon webbyrå hör av sig redan innan du är klar med utbildning. Bristen på webbutvecklare är stor, lönen är hög och arbetsmarknaden minst sagt god.

Som webbutvecklare kan du jobba på webbyrå, en större E-handel eller IT-företag. Till stor del beror det på vilken inriktning du hade på utbildningen. Men den röda tråden är att du kommer få jobba med att utveckla och skapa webbplatser, applikationer, E-handelssystem och individuella kundanpassade lösningar.

Det finns relativt många frilansande webbutvecklare. Dessa jobbar då som konsult och kan exempelvis hyras i av en webbyrå när de har behov av specialkompetens eller behöver extra personal under en viss tid.

De som är anställda har ofta en ganska fri roll då de kan jobba nästan var som helst så länge de har tillgång till sin dator och internetuppkoppling.

Vem passar som webbutvecklare?

På jobbsidan Framtid.se presenteras yrket webbutvecklare som gör wordpress göteborg utifrån flera perspektiv. Under rubriken ”Egenskaper” nämns att man bör vara tekniskt intresserad och vara aktiv på internet. Överlag är det en fördel att vara noggrann, nyfiken och problemlösande.

Många gånger nämns även god samarbetsförmåga. Detta inte minst om man ska jobba i ett team på en webbyrå eller liknande. Jobbar man som konsult eller har ett mer individuellt jobb finns däremot inte alltid lika höga krav på samarbetsförmåga.

Utbildning

Egentligen är webbutvecklare ett samlingsbegrepp som wordpress göteborg som innefattar en rad olika yrkesgrupper. Det finns även en rad olika vägar till att bli färdig utvecklare. En del sitter hemma och lär sig ämnet från grunden via Youtube och kurser online. Andra går på högskolan och läser teori varpå detta avslutas med praktiktid hos en webbyrå, ett IT-företag eller inom en avdelning på ett större företag som har egen IT-avdelning för wordpress göteborg.

Det finns också yrkeshögskolor för de som snabbt vill lära sig yrket med fokus på utbildning inom den praktiska delen. I vissa fall går det att få dessa utbildningar via Arbetsförmedlingen. Detta för att Arbetsförmedlingens mål är att utbilda och möta arbetsmarknadens olika behov.

Hög lön

Mer än bara en webbyrå vittnar om att de har svårt att hitta personal. De skulle kunna anställa fler – bara det hade funnits kompetent personal att tillgå. Det är en av orsakerna till att lönenivåerna är så höga. Utöver det kan IT-lösningar skapa besparingar på enorma summor vilket därmed gör det lönsamt för företagen att köpa in dem. År 2017 var ingångslönen för en webbutvecklare 28 000 kr och den genomsnittliga lönen 35 000.