Svåra ord i samband med begravning

Vet du inte vad defilering eller direktkremation är? Här reder vi ut begreppen med 15 svåra ord i samband med begravning.
Defilering – Under en begravningsceremoni brukar ett inslag vara att alla som vill får gå fram till kistan och ta ett sista farväl. Det är detta som är defilering.
Dödsbo – När en person avlider äger dödsboet dess tillgångar och skulder. Det är därmed en juridisk person fram till att arvet skett och all deklaration är slutförd. Det är generellt från dödsboet som kostnaden betalas för begravningen.

Gravsättning – Gravsättning innebär att den avlidne begravs i en grav. Det kan ske i kista eller urna. Men gravsättning används även när askan sprids över en minneslund. Det finns idag ett flertal olika begravningsalternativ. Prata med en begravningsbyrå göteborg om du är osäker på vilka alternativ som finns samt dess fördelar och nackdelar.
Kondoleans – Att höra av sig till de sörjande är viktigt. Detta både som vän, kollega och släkting. Skickas ett brev eller kort där man beklagar och deltar i sorgen kallas detta för kondoleans. Dessa kan även skickas till den begravningsbyrå som har hand om begravningen. De anhöriga får då dessa och det är vanligt att de läses upp i samband med minnesstunden.
Minnesstund – Efter begravningsceremonin hålls ofta en minnesstund. Ibland är den öppen för alla och ibland krävs föranmälan. Det är en stund då man äter/fikar tillsammans samtidigt som tal kan hållas, filmer visas och annat som gör att man minns den avlidne tillsammans. Minnesstunden brukar ha en mer glädjande ton än själva begravningsceremonin. Man bär därmed med sig goda minnen tillsammans efteråt.

Begravningsrepresentant – Begravningsrepresentant, eller enbart representant, är den person som kommer från din begravningsbyrå och är med på själva ceremonin. Personen finns till vid frågor och ser till att allt flyter på som det ska. Bland annat kan han eller hon finnas med och välkomna gäster och visa var de ska sitta. Representanten är däremot sällan aktiv i själva ceremonin.
Urnkammare – En urnkammare är en stenkista eller stengrav där flera urnor ställs för begravning. Det är därmed ett alternativ vid kremering för den som vill ha en per personlig plats än en minneslund.

Kristen begravning – En ceremoni som följer kristen tradition. De flesta väljer kristen begravning i Sverige utifrån en historisk och kulturell tradition. Enligt en begravningsbyrå i Göteborg är det ca 75 % som väljer kristen begravning. Det väljs därmed även av personer som inte har någon religiös övertygelse.
Direktkremering – Om kremering sker utan att man håller någon ceremoni kallas detta för direktkremering. Det kan exempelvis ske om de anhöriga har svårt att komma överens kring ceremonin eller om det inte finns några anhöriga. I vissa fall sker det på önskemål av den avlidne för att exempelvis hålla nere kostnaden. Andra väljer direktkremering då man har många anhöriga i andra länder vilka inte hinner till Sverige till begravningen. Istället kan man hålla en privat ceremoni vid ett senare tillfälle.
Kremering – Kremering innebär att den avlidne läggs i en kremeringskista och sedan allt eldas så det enbart kvarstår aska efteråt. Denna aska läggs oftast i en urna för begravning eller för att spridas på en minneslund.

Möter du ord eller begrepp du inte förstår? Vänd dig till begravningsbyrå.