Färg och bild inom tryckeri

När man ska ägna sig åt tryckeri så finns det en hel del tips och råd som man kan ta del av och här ska vi gå igenom några stycken som kan vara värt för dig att veta så du inte ramlar i de fallgropar som finns inom tryckeri. När du ska beställa dina trycksaker från ditt tryckeri kan det vara bra att vara förberedd och med en liten grundkunskap inom tryckeri när det gäller färg och bild.

Att bero på färger
Gul, Magenta, Svart och Cyan är de färger som man använder sig av på tryckeri medan när du kolla på en datorskärm eller liknande på så använder man sig istället av färgerna Grön, röd och blå. Vill du bara använda till exempel färgerna svart och röd så använder ditt tryckeri istället färger som kallas för PMS, med det menas att inte alla de fyra första nämnda färgerna används.

När man på ett tryckeri ska trycka med sin tryckpress så finns det olika plåtar som är super tunna men som innehåller en färg. För de färger som du ska ha så har man en plåt för varje och för in i tryckpressen. Beroende på vad du bett ditt tryckeri att trycka så kommer färgerna i tryckpressen att släppa ifrån sig olika mycket färg från varje plåt så att det bildar exakt de nyanser du vill ha. Med bara fyra olika färger så kan man skapa flera tusen olika nyanser.

När det kommer till din logga
Om man ska be sitt tryckeri att trycka sin logga på annonser och kläder och den bara blir kantig och suddig så beror det på att du inte har gjort något som kallas för vektorisering av din logga.

Vad är en pixelbild?
På ett tryckeri är det bäst att använda sig av vektoriserade bilder då dessa inte består av tusentals punkter så som en pixelbild gör. Pixelbilder blir väldigt suddiga om man zoomar in på dom och gör dom större. Om det är så att du har ett rakt streck till exempel på din bild så kanske det bli så att den kommer att se ut som fyrkanter som sitter ihop istället. Vissa tryckeri kanske kan vektorisera din bild för dig om du frågar. Sen så är det också så att om man inte vill ha sin logga med en vit bakgrund så ska man inte heller använda en pixelbild för då kommer den vita bakgrunden med vilket man kanske inte alltid tänker på när man tittar på bilden på datorn, detta kan ditt tryckeri fråga dig om när du kommer med en pixelbild.

Vad är en vektorbild?
Det är då man har tagit bort den vita bakgrunden så vilken färg du än kommer att sätta din logga på så kommer bara själva loggan att hamna på den färgen. Det kan vara kul att inte alltid ha med en vit bakgrund. Sen så kan man göra vektoriserade bilder hur stora som helst vilket är bra om man ska låta sitt tryckeri trycka väldigt stora affischer eller liknande till dig.