Snabblån för unga

Har du nyligen fyllt 18 år och söker ett lån? Att låna som ung är inte alltid enkelt. Du kanske vill unna dig en resa efter gymnasiet eller behöver extra pengar till körkortet. Oavsett anledning finns det möjligheter även för dig. Längre ner får du information som kan hjälpa dig välja rätt långivare och beviljas ett snabblån – läs om snabblån och kreditvärdighet.

Vad menas med snabblån för unga?
När man talar om lumify snabblån för unga menar man lån för dig som är 18 eller 19 år. Lånen är vanliga snabblån med lite lägre krav. Alla snabblån är ganska enkla att få beviljade men de som är särskilt utformade för unga ställer ännu lägre krav på dig som ansöker. Det handlar främst om den taxerade inkomsten som du behöver ha.

Hur ser kraven ut?
Du som vill få ett snabblån för unga måste leva upp till grundkraven nedan:

• Du är bosatt i Sverige och är folkbokförd här
• Du har ett svenskt bankkonto
• Du har svenskt mobilnummer
Ett annat krav är att inte ha några skulder hos Kronofogden. Det är dock sällan du hinner få sådana skulder tills du fyllt 18 eller 19. Därför uppfyller nästan alla grundkraven för att få lån.

Det ställs också krav på någon form av inkomst. Om du har börjat studera på universitet eller högskola har du kanske redan studiemedel. Det räknas som en inkomst och en del långivare godkänner den.

Självklart är det ännu bättre om du arbetar och har inkomst av tjänst. Du behöver inte jobba heltid, utan även en timanställning eller ett vikariat kan räcka. Det viktiga är att du har betalningsförmåga så att du kan betala tillbaka lånet.

Hitta rätt långivare
Flertalet långivare vänder sig till personer som har fyllt 20 år. Därför är det viktigt att hitta en långivare som även accepterar yngre låntagare. För att lyckas med det är det viktigt att göra en sökning och läsa om flera aktörer.

Du kan också använda en låneförmedlare. Det går ut på att du besöker deras hemsida och anger önskat lånebelopp och löptid. Därefter filtrerar du din sökning och väljer långivare som accepterar yngre låntagare. På så vis kan du snabbt få fram en lista över företag som skulle kunna passa dig.

Glöm inte att jämföra flera långivare. Då blir det enklare att hitta en som har rimlig ränta och löptid. Titta även på långivarens övriga villkor.

Tips till dig som vill ansöka
Utöver att jämföra olika långivare bör du fundera på ett flertal frågor:

• Vill du verkligen låna medan du är så ung?
• Kommer du klara av återbetalningen av lånet?
• Finns det någon möjlighet att spara ihop pengarna inom en rimlig tid istället?
Såvitt du inte har fått en heltidstjänst är det oftast inte rekommenderat att låna stora belopp. När du väljer ett mindre belopp kan du själv se hur du hanterar lånet och hur det går för dig att betala tillbaka. Det är en sorts test som gör att du kan se om du är redo att låna större belopp eller inte.

Något du aldrig bör göra är att låna till spel på casino eller alkohol. Undvik också att låna för konsumtion. Det är bättre att vänta tills du har hunnit spara ihop pengarna istället.

Snabba pengar