Reklambyråns verktygslåda: Magnetism

En reklambyrå har många verktyg i sin verktygslåda, en sektion av denna verktygslåda är marknadsföring online. Ett verktyg som ligger i det facket är magnetism. Magnetism kan vi skapa online genom att skapa innehåll som vår målgrupp fascineras av.

Att lära känna vår målgrupp via en hemsida eller social medier kan vara det mest kraftfulla verktyget som finns oss att tillgå i dagens digitala värld.

Det kan dock vara svårt att direkt mäta resultatet av att publicera fascinerande innehåll, det är inte alltid att delningar och likes skapar direkt inkomst. Däremot skapar det (om innehållet är tillräckligt bra) ett känslomässigt band mellan ditt varumärke och din målgrupp. De börjar lita på dig eftersom du kontinuerligt förser dem med information, inspiration och annat inom ett område de bryr sig om.

Känslor är viktigare än intellekt när vi tar beslut

Många skulle säkert vilja påstå att de tar beslut baserat på information och logiskt tänkande. För några få kanske det är sant, men som varje (bra) reklambyrå vet så är det känslorna som står i centrum när vi tar beslut. Ofta tar vi ett beslut baserat på känslor som vi sedan rationaliserar med logiskt tänkande. Märk väl att beslutet redan är taget innan det logiska tänkandet kommer in i bilden.

Duktiga säljer som riktar in sig på att sälja digitalt via landningssidor eller videos vet hur man spelar på besökarens känslor för att skapa ett köp-sug. För att vara så effektiva som möjligt är det dock viktigt att besökaren redan litar på säljaren innan denne börjar använda sina knep.

Fascination fungerar som magnetism

Det finns sju olika faktorer som skapar fascination, eller snarare det finns sju sidor av fascination.

  1. Brådska. När det är bråttom att ta ett beslut blir vi mer intresserade av innehållet som är framför oss. I detta fall vill vi undvika den värsta möjliga situation och vi glömmer vad det mest troliga händelseförloppet kommer att vara.
  2. Mystik gör oss nyfikna och lämnar oss med obesvarade frågor. Att ge någon en halv bok är ett säkert sätt att göra denne nyfiken nog på fortsättning att den köper andra hälften.
  3. Passion skapar njutning. Vi älskar passion, det är känslor och uttryck som vi dras till.
  4. Kraft visar auktoritet och kontroll. Kraft låter oss styra över människor, omständigheter och oss själva.
  5. Prestige påstår att ”jag är bättre än du”. Visar jag min Ferrari visar jag att jag är mer än du och du skall lyssna på mig.
  6. Innovation säger att ingenting är skrivet i sten. Allt kan förändras.
  7. Tillit skapar lojalitet, pålitlighet och återkommande. Vi köper oftare av företag vi litar på. Vi har lärt oss att de alltid står till tjänst med det vi behöver från dem.

 

När vi dras till något är det alltid någon form av dessa sju aspekter som fångar vår uppmärksamhet. Hur ser detta ut när vi sätter det i verket? Det finns hela utbildningar dedikerat till det, och är inget som jag kan förklara i den här korta artikeln.